Gezonde chocolademelk maken

Gezonde chocolademelk maken. Hoe doe je dat?

Zelf warme chocolademelk maken, dat doen we al sinds mensheugenis. Vroeger, zo’n dertig jaar geleden, maakte mijn oma het voor mij en mijn vader. Met warme melk en cacaopoeder. Stond ze heel contentieus te kloppen in de keuken, want er mochten geen klontjes in zitten. Ik denk er nog met veel genoegen aan terug. Tegenwoordig  zijn er nog diverse manieren voor te verzinnen. Gewoon een pak chocolademelk in de supermarkt kopen en opwarmen is misschien de meest simpele. Maar niet zo lekker. Nu zijn er ook wel zakjes met poeder te koop die een lekkere en zoete chocomelk geven. Alleen niet zo gezond, aangezien daar best wat suiker in zit. Maar hoe kun je nu gezonde chocolademelk maken?

Mijn zoektocht naar lekkere suikervrije chocolademelk

Als ik iets kan eten of drinken wat ik heel erg lekker vind, maar wat tegelijk op zijn minst niet slecht is voor mijn lijf, ga ik het liefst voor die optie. Want hoewel ik fijne en nostalgische herinneringen had aan de chocomelk van mijn oma, ging daar toch nog wel wat suiker in. Inmiddels weet ik dat er genoeg alternatieve zoetmiddelen zijn in plaats van suiker, dus ging ik op zoek!

Suikervrije warme chocolademelk van Amber Albarda             

De eerste chocolademelk die ik tegen kwam, was die van Amber Albarda, Amber Albarda - Gezond Feestenin haar kookboek “Gezond Feesten”.  Ze gebruikt hiervoor amandelmelk of een andere plantaardige melk die je thuis hebt staan en uiteraard cacaopoeder. Om het te zoeten raadt ze ahornsiroop aan. Tja, hoe moeilijk kan het zijn, het is eigenlijk een kwestie van de ingredienten opwarmen in een pannetje et voila, daar heb je je gezonde, suikervrije chocolademelk.

Gezonde, zelfgemaakte chocolademelk van Rens Kroes

Rens Kroes heeft in haar tweede boek “Power Food. Van Friesland naar New York” een eenvoudig recept staan voor chocolademelk. In eerste instantie koud, maar je kunt het uitstekend opwarmen in een pannetje, aldus Rens Kroes. En daar heeft ze gelijk in!  Rens Kroes maakt net als Amber Albarda gebruik van een plantaardige melk zoals amandelmelk, rijstmelk of havermelk. Om de chocolademelk een lekkere zoete smaak te geven, gebruikt ze dadels. En natuurlijk rauwe cacaopoeder. Je gooit alles bij elkaar in de blender en klaar is je chocolademelk.

Gerelateerde Informatie: