Spaanse Streekgerechten Recepten Informatie Herkomst

Welke Spaanse Streekgerechten zijn er?

Spanje heeft een rijke keuken met veel tradities. Er zijn dan ook veel bijzondere en lekkere Spaanse streekgerechten waarvan sommige heel bekend zijn in Nederland en andere bekendheid verdienen die ze nog niet hebben. Op deze pagina heeft de redactie Spaanse streekgerechten recepten informatie herkomst en over de ingredienten en herkomst verzameld.

Op het kaartje kun je ook goed zien welke streekgerechten uit Spanje uit welke regio of stad afkomstig zijn.  Je kunt op het kaartje inzoomen en klikken om nog meer informatie te vinden.

Spaanse Streekgerechten Recepten Informatie Herkomst

De Spaanse streekgerechten recepten informatie herkomst en andere gegevens zijn ingedeeld op regio en stad van herkomst. Voor de volledigheid is ook het dwergstaatje Andorra opgenomen dat op de grens van Spanje en Frankrijk ligt in de Pyreneeën.

Kookboeken met Spaanse Streekgerechten

Isabel Meniño - Mijn keuken van GaliciëMijn keuken van Galicië

  • Schrijfster: Isabel Meniño (Spanje)
  • Soort kookboek: kookboek met streekgerechten uit Gallicië
    (Spanje)
  • Uitgever: Terra
  • Verschenen: 3 maart 2017
  • Omvang: 176 pagina’s (met foto’s)
  • Uitgave: Gebonden Kookboek
  • Prijs: € 29,99 (na 8 juni 2017 € 34,99)
  • Inhoud kookboek: Ontdek de zilte keuken van Spanje. Dit kookboek neemt je mee naar de eetcultuur van het Noordwestelijke deel van Spanje: Galicië. Isabel Meniño beschrijft en verbeeldt de heerlijkste gerechten, gebaseerd op de traditionele familierecepten die zijn meegereisd met haar vader en door hem werden doorgegeven. Niet alledaagse ingrediënten als verse octopus, stokvis, krab en kokkels zijn karakteristiek voor de Galicische keuken. Gelukkig zijn deze producten ook volop verkrijgbaar bij ons: op de markt of in de viswinkel. Door de eigentijdse interpretatie van Isabel, maak je de klassieke gerechten eenvoudig klaar en zijn ze behalve heerlijk ook een lust voor het oog. De gerechten zijn als hedendaagse stillevens gefotografeerd. Daarnaast is er volop ruimte voor sfeerbeeld en prachtige foto’s uit de natuur van Galicië.
  • …Meer Informatie en Bestellen >

Streekgerechten uit Andalusië

Spaanse StreekgerechtenGazpacho Andaluz

Koude tomatensoep bereid met rauwe groenten en kruiden.

Streekgerechten uit Andorra

Escudella De Pagès

Maaltijdsoep van kipbouillon, varkensvlees, wortel, kool, uit, aardappelen, rijst. en kruiden

Streekgerechten uit Asturië

Fabada asturiana

Bonenstoofpot met kaas, wordt en vlees

Streekgerechten uit het Baskenland (Euskadi/Pais Vasco)

Chistorras

Een vrij vette worst gemaakt van gemalen varkensvlees, gekruid met zout, knoflook, paprika en peper. De worst wordt ook gemaakt en gegeten in de aangrenzende regio’s Aragon en Navarra.

Marmitako

Marmitako is een echt traditionele Baskisch stoofpot gemaakt van witte wijn, tomaten, knoflook, paprika, ui en kruiden waarin kort tonijn is meegekookt. Soms wordt trouwens in plaats van tonijn ook andere vis gebruikt.

Streekgerechten van de Canarische Eilanden

Papas arrugadas

Papas arrugadas is een gerecht dat bestaat uit kortgeleden geoogste aardappels die gekookt worden in zeewater of extra zout water. Op de schil vormt zich zout laagje. Na het koken worden de aardappels overgoten met een groene of rode mojosaus die ook van de Canarische eilanden afkomstig is.

Streekgerechten uit Catalonië

Pa amb tomaquet

Dit simpele gerecht bestaat uit (geroosterd) brood bestreken met tomaten en besprenkeld met olijfolie en zout. Soms wordt er eerst knoflook op het brood gesmeerd voordat het laagje tomaten wordt aangebracht. De letterlijke vertaling uit het Catalaans van Pa amb tomaquet is brood met tomaat.

Streekgerechten uit Gallicië

Caldo Gallego

Caldo gallego is een maaltijdsoep gemaakt met varkensvlees, kool, witte bonen, wortel en kruiden.

Empanada Gallega

Empanada Gallega is een pie gevuld met varkensvlees met rode en groene pepers.

Polbo á feira

Polbo á feira is een gerecht gemaakt van gekookte inktvis bestrooid met zout, pemento picante en olijfolie.

Streekgerechten van Majorca

Ensaïmada

Dit is een soort van brood samengesteld uit bloem, water, suiker, desem en varkensvet. Het kan gemaakt worden als kleine broodjes. Maar op Majorca zijn vooral de wat grotere broden populair. Door toevoeging van chocolade, fruit en andere zoetigheden worden er verschillende smaken gemaakt.

Tombet

Tombet is een vegetarisch ovengerecht gemaakt van aubergines, pepers, paprika, aardappels en tomatensaus.

Streekgerechten uit Navarra

Chistorras

Een vrij vette worst gemaakt van gemalen varkensvlees, gekruid met zout, knoflook, paprika en peper. De worst wordt ook gemaakt en gegeten in de aangrenzende regio’s Aragon en het Baskenland.

Bijpassende Informatie

Share