Verschillen keramisch en inductie koken Voordelen en nadelen

Verschillen Keramisch en Inductie Koken. Wat zijn de verschillen tussen keramisch en inductie koken? Het traditionele gasfornuis kent iedereen wel. Maar wat is nu precies keramisch koken? Of inductie koken? En wat zijn de voordelen en nadelen van keramische of inductie kookplaten?

Verschillen keramisch en inductie koken – Voordelen en nadelen

De redactie zocht het uit en zette de belangrijkste verschillen, voordelen, nadelen en bevindingen van keramisch en inductie koken voor je op een rij. Mocht je ooit of binnenkort een keuze moeten maken tussen keramisch of inductie koken of een traditioneel gasfornuis, dan kom je na het lezen van deze pagina beter beslagen ten ijs!


advertentie

Wat is keramisch koken en hoe werkt het?  

Keramisch koken werkt eigenlijk vrij simpel, namelijk met een glasplaat over de verwarmingselementen. Net als bij een gasfornuis kun je aan een knop draaien om het verwarmingselement aan te zetten. Afhankelijk van de stand waarop je het element zet, krijg je langere/intensere hitte of juist iets minder.

Wat is inductie koken en hoe werkt het?

Inductie koken doe je op een inductie kookplaat. Hierin zitten magnetische spoelen. Als hier materiaal op wordt gezet dat voor een deel uit ferromagnetisch materiaal bestaat, reageren die magnetische spoelen op het ferromagnetisch materiaal. Zo wordt de kookplaat heet en kun je het eten bereiden. Dat is dus ook exact de reden waarom je met een inductie kookplaat speciale pannen nodig hebt! Met normale pannen ontstaat die reactie niet. Gelukkig is er tegenwoordig een groot assortiment aan inductiepannen te koop. Net als bij gewone pannen, is er verschil in prijs en kwaliteit. Let hier dus op als je inductiepannen aanschaft.

Verschillen keramisch en inductie kokenVerschillen keramisch en inductie koken. En wat zijn de voordelen en nadelen?

  • De kosten. Als je twijfelt tussen keramisch koken of inductie koken, is het altijd zinvol om te kijken naar de prijs. Zowel een keramische kookplaat als een inductie kookplaat is duurder dan gas. Vergelijk je de twee met elkaar, dan komt de inductiekookplaat doorgaans hoger uit qua prijs dan en keramische kookplaat.
  • De wijze van koken en snelheid van opwarmen. Heel belangrijk als je een nieuwe kookplaat gaat aanschaffen, is natuurlijk het gebruiksgemak. En dat zit hem toch voor een groot deel in de manier waarop je je maaltijd kunt bereiden, of de kookplaat makkelijk te regelen is qua temperatuur. Een inductie kookplaat warmt heel snel op. Bij een keramische kookplaat gaat dit langzamer en hij koelt ook niet zo snel af. Dat kan lastig zijn met het koken. Dreigt een pan over te koken, moet je hem eigenlijk bij een keramische plaat van de hittebron afhalen. Enkel de kookplaat lager zetten, gaat te langzaam, waardoor je pan alsnog over kookt.
  • De pannen die je gebruikt. Een heel duidelijk verschil tussen de keramische kookplaat en de inductiekookplaat. Voor een inductie kookplaat heb je speciale pannen nodig! Voor een keramische kookplaat is dit niet het geval
  • De veiligheid. Omdat de keramische kookplaat maar langzaam afkoelt, is het qua veiligheid niet de beste keuze. Je ziet ook niet altijd dat de plaat nog warm is, zodat je soms onaangenaam verrast kunt worden, wat een vervelende brandwond tot gevolg kan hebben. Bij een inductie kookplaat is de kans op verbranden veel kleiner omdat de inductie kookplaat geen specifieke hittebron is.
  • Schoonmaken en onderhoud. Zowel de keramische als de inductie kookplaat is gemakkelijk schoon te maken. Het zijn beide relatief gladde oppervlakken, waardoor vuil niet heel makkelijk ergens onder kan gaan zitten (zoals bijvoorbeeld bij een gaspit). Keramische kookplaten zijn wel iets kwetsbaarder, dus vergen qua schoonmaak een beetje beleid.

advertentie

Bijpassende Informatie Tips en Advies

 

Zoekwoorden: Verschillen Keramisch en Inductie Koken Voordelen en Nadelen