Meelsoorten en Bloem

Meelsoorten en Bloem Verschillen Gebruiken Overzicht

Meelsoorten en Bloem Verschillen Gebruiken. Overzicht van de verschillende soorten meel en bloem, het gebruik en de voordelen en nadelen.

Welke meelsoorten en bloem zijn er en hoe kun je ze gebruiken?

Welke meelsoorten en bloem zijn er en waarvoor kun je ze wel en niet gebruiken. Op deze pagina is een overzicht gemaakt van de verschillende soorten meel en bloem. Links verwijzen naar uitgebreide informatie en uitleg.

Overzicht Meelsoorten en Bloem

Boekweitmeel

Boekweit is een grassoort die vruchtjes geeft die lijken op graan en vermalen kunnen worden tot meel. Omdat geen gluten bevat, wordt het vaak gebruikt voor mensen die glutenvrij willen of moeten eten. Het grootste nadeel van boekweitmeel is dat het gebakken nogal droog en brokkelig is, daarom wordt het meestal vaak vermengd met tarwe. Het meest bekend is boekweitmeel doordat het gebruikt wordt in beslag van pannenkoeken.

Couscous

Couscous wordt gemaakt door harde tarwe en water te vermengen en ziet er in droge vorm een beetje uit als griesmeel. Vaak wordt het gemaakt van tarwe waaruit graanvezels zijn verwijderd. Dit maakt het relatief minder gezond. Maar steeds vaker is er ook een variant van volkoren couscous verkrijgbaar die wel gezond en rijk is aan mineralen, vitamines en vezels. Cousous wordt niet gebruikt om mee te bakken.

Gerstmeel

Gerts is een winterharde graansoort die behoort tot de grassen. Het wordt vooral gebruikt bij het brouwen van bier. Omdat gerstmeel maar weinig gluten bevat, rijst het vrij slecht. Wel wordt er soms een deel gerstmeel aan ander meel toegevoegd omdat het brood hierdoor een zoetere smaak en nootachtige geur krijgt. Wel wordt het brood hierdoor wat vaster van structuur.

Haver

Haver is een graansoort waarvan geen meel gemaakt wordt. Toch wordt haver wel gebruikt bij het bakken van bijvoorbeeld brood. Als je haverzemelen toevoegt aan tarwebloem dan wordt het hiermee gebakken brood langer houdbaar. Havervlokken kunnen geplet, gedroogd en geroosterd verwerkt en gegeten worden als ontbijtgraan.

Maismeel

Mais is een graan dat oorspronkelijk afkomstig is uit Midden-Amerika en behoort tot de grassen. Maiskorrels kunnen vermalen worden tot meel. Het betreft hier bijna altijd meel dat gemaakt is van zogenaamd suikermais. Baksels, zoals brood, waaraan maismeel is toegevoegd krijgen een wat zachtere smaak. Maismeel wordt trouwens ook vrij veel gebruikt als bindmiddel. Een bekend product dat gemaakt wordt van maismeel is de tortilla.

Masteluinmeel

Masteluinmeel is een mengsel van tarwebloem en roggemeel in een 50/50 verhouding. Soms worden rogge en tarwe in een perceel gekweekt zodat het direct verwerkt kan worden tot masteluinmeel.

Polenta

Polenta, ook wel bekend als maisgriesmeel, is afkomstig uit Noord-Italië. Alhoewel het vroeger gemaakt kon worden van andere graansoorten, wordt tegenwoordig hoofdzakelijk mais gebruikt. Polenta wordt gemaakt door maismeel in bijna kokend water te strooien en een kleine 60 minuten voorzichtig te koken. Hierdoor ontstaat er een soort van pap die indikt bij afkoeling.

Quinoameel Meelsoorten en BloemQuinoameel

Quinoa is geen graan maar een eenjarige plant uit de amarantenfamilie die oorspronkelijk afkomstig is uit Zuid-Amerika. Hier wordt quinoa trouwens al ruim 6000 jaar wordt gekweekt. Het zaadje dat de plant produceert, is wat vooral gegeten wordt. Het is rijk aan eiwit en de mineralen koper en magnesium. Ook bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Het wordt vooral gebruik als basis voor maaltijden. Quinoameel kan gebruik worden om mee te bakken.
…Quinoamail Bestellen (Winkel Glutenvrij) >

Roggemeel

Rogge is een graansoort die kan groeien op vrij schrale grond. Oorspronkelijk komt rogge waarschijnlijk uit midden- en oost Turkije. Alhoewel rogge wel gluten bevat, wordt er geen glutennet gevormd. Het van roggemeel gebakken brood rijst daardoor minder goed en blijft vrij vochtig. Vaak wordt om deze reden roggemeel met andere bloem of meelsoorten gemengd. Des te meer roggemeel er gebruikt is, des te vaster en donkerder gekleurd wordt het roggebrood.

Sojameel

De sojaboon is een peulvrucht waarvan sojameel gemaakt kan worden. Soja is dus geen graansoort. Sojameel is vrij eiwitrijk bevat onverzadigd vet, ijzer en vitamine B1. Het wordt soms toegevoegd aan bloem en kan brood ook wat langer houdbaar maken. Nadeel van niet duurzaam gekweekt en geoogst soja is dat het zorgt voor ontbossing en negatieve effecten heeft voor het milieu.

Speltmeel

Spelt is een oude tarwesoort die gezien wordt als een primitievere vorm van gewoon tarwe. Van spelt is bekend dat het al 5000 voor Christus verbouwd werd. Omdat spelt minder bemesting nodig heeft en beter resistent is tegen plantenziekten is het in de afgelopen jaren steeds populairder geworden, vooral in de biologische teelt. Brood gemaakt van speltmeel heeft een kenmerkende smaak en is ook langer houdbaar. Vaak wordt spelt vermengd met tarwemeel.

Tarwemeel

Tarwe is een van de meest gekweekte soorten graan. In hoofdlijnen zijn er twee soorten zomertarwe en wintertarwe. Door de korrels van de tarwe te vermalen ontstaat tarwemeel. Tarwemeel is de meest gebruikte meelsoort om brood mee te bakken. Maar wordt ook voor vele andere baksels gebruikt.

Tarwebloem

Door tarwemeel te zeven worden alle zemelen en kiemen verwijderd. Het eindproduct dat na het zeven overblijft noemen we tarwebloem.

Bakboeken Overzicht Recensies

Peter Balcaen Bakken Recensie Kookboek BakreceptenBakken

Het basis bakboek met 350 recepten

  • Schrijver: Peter Balcaen (België)
  • Soort kookboek: bakboek, bakrecepten
  • Aantal recepten: 350 gerechten
  • Uitgever: Lannoo
  • Verschenen: 12 juni 2017
  • Omvang: 448 pagina’s (met afbeeldingen)
  • Uitgave: Gebonden Kookboek
  • Prijs: € 39,99
  • Recensie kookboekBakken van Peter Balcaen is precies wat het beloofd; een basis bakboek met 350 bakrecepten. Een goed kookboek voor wie wil gaan bakken en op zoek is naar betrouwbare en duidelijke recepten. Heel handig van dit kookboek is de waardering, op basis van sterren die aan de recepten, wordt gegeven en waardoor je weet hoe gemakkelijk of moeilijk het baksel is om te maken. De recepten zijn duidelijk opgeschreven en goed te volgen. Ondanks het feit dat er vrij veel foto’s in Bakken staan is het jammer dat niet elk recept een foto heeft gekregen zodat je weet wat het eindresultaat zou moeten zijn…lees verder >
  • Waardering★★★★★ (zeer goed) Theo Jordaan
  • …Meer Informatie en Bestellen >
Share