Pastasoorten Overzicht Italiaanse Pasta Soorten

Pastasoorten Overzicht Italiaanse Pasta Soorten

Pastasoorten Overzicht Italiaanse Pasta Soorten. De Italiaanse keuken is ondenkbaar zonder pasta. Sterker nog, de meesten van ons zullen als we het over Italiaanse eten hebben, direct denken aan pasta, pizza en wellicht Italiaans ijs.

Pastasoorten Overzicht Italiaanse Pasta Soorten

Welke pastasoorten zijn er allemaal? Waar kun je de verschillende Italiaanse pasta soorten aan herkennen? Op deze pagina is informatie over de verschillende pastasoorten te vinden.

Wat is Pasta? Uitleg en Informatie

Als je pastasoorten wilt geven, moet je natuurlijk eerst duiden wat pasta precies is. Italiaanse pasta is, van oudsher, deegwaren dat van harde tarwe gemaakt wordt in allerlei verschillende vormen. Het kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Tegenwoordig is er trouwens ook meer pasta dat van andere ingredienten als spelt of linzen.

Pastasoorten Alfabetisch Overzicht

Het overzicht van pastasoorten is alfabetisch ingedeeld. Naast uitleg over de vorm en het gebruik, is voor zover bekend, ook informatie over de ingredienten en de streek van herkomst in Italië opgenomen.

Agnolotti

Vorm: gevulde rechtkoekige of vierkante pasta kussentjes
Herkomst: Piedmont
Agnelottit wordt gemaakt van een vrij dunnen pastavelletje dat wordt dubbelgevouwen met een vulling ertussen. Meestal krijgt het rechthoekige of vierkante kussentje aan de drie zijden die op elkaar worden “geplakt” een ribbelrandje.

Bavette

Vorm: platte vrij dunne noedel
Herkomst: Emilia-Romagna, Marche
Bavette is een dunne vorm van tagliatelle.

Canneloni

Vorm: ronde gladde buis die gevuld wordt
Canneloni is een vrij grote ronde buis, meestal gemaakt van durumtarwe, die bereid wordt met vulling. De betekenis van het woord canneloni is grote pijpen. Canneloni wordt soms ook wel manicotti genoemd.

Capellini

Vorm: ronde lange dunne pastaslierten
Capellini is een dunnen vorm van spaghetti-achtige pasta met een dikte van tussen de 0,85 en 0,92 mm. Een extra dunne vorm met een dikte tot 0,85 mm. wordt Capelli d’angelo, letterlijk vertaald engelenhaar, genoemd.

Capunti PastaCapunti

Vorm: half geopende vrij lange peul
Capunti is pasta gemaakt in de vorm van een vrij lange halfgeopende peul. Door de ruwe buitenkant blijft de saus beter aan de past plakken wat zorgt voor een prettige smaakbeleving. Capunti wordt vaak gegeten met een tomaten-groentesaus.
…Capunti Pasta Bestellen (Delicious) >

Cavatelli

Vorm: vrij dikke holle schelpenpasta
Streek: regio Emilia-Romagna
Cavatelli is vrij dikke holle schelpenpasta die qua vorm een beetje aan gnocchi doet denken en gemaakt wordt van semolina (grove durumtarwe). Vertaald betekend cavatelli kleine holletjes. Cavatelli worden meestal met de hand gemaakt. De grotere variant van cavatelli is strozzapreti.

Conchiglie

Vorm: schelpje
De kleur en vorm van conchiglie  kunnen verschillen. Letterlijk vertaald betekend conchiglie schelpjes.

Farfalle

Vorm pasta: vlindervorm
Farfalle is past gemaakt in vlindervorm. De Nederlandse vertaling van het Italiaanse woord farfalle is dan ook vlinders.

Fettuccine

Vorm: platte vrij dikke smalle lintpasta
Herkomst: Rome
Fettucine is past in de vorm van vrij smal lint. Het is de smallere vorm van Tagliatelle. Letterlijk vertaald uit het Italiaans betekent fettucine kleine of smalle linten.

Fusilli

Vorm: spiraalvormige pasta
Fusillie, ook wel spirelli genoemd, is een spiraalvormige past van zes tot acht centimeter lengte. Om de fusilli kleur te geven wordt er soms spinazie (groen) en tomatenpuree (rood) toegevoegd. Zogenaamde fusili tricore heeft de drie kleuren van de Italiaanse vlag, groen, rood en wit.

Lasagne

Vorm: platte pastabladen
Gerecht: Lasagne
Lasagne is eigenlijk de naam van een ovengerecht gemaakt van lasagnebladen met, gehakt, Parmezaanse kaas en bechamelsaus ertussen. De naam lasagne is trouwens afkomstig van het Griekse woord lasanon dat platte koek betekent.

Macaroni – Maccheroni

Vorm: holle ellenboogjes
Macaroni, Italiaanse naam maccheroni, is pasta in de vorm van holle elleboogjes die gemaakt zijn van durum tarwe die door een vorm zijn geperst. Macaroni kan in verschillende maten gemaakt worden die vaak dan weer een eigen naam krijgen. De herkomst van het woord is niet geheel duidelijk.

Mafaldine PastaMafaldine

Vorm: lange lintvormige geribbelde pasta
Herkomt: Abruzzen
Mafladine is vrij lange lintvormige pasta die geribbeld is. De ribbel zorgt ervoor dat de pastasaus zich beter hecht en zo de smaak meer aanneemt. Mafaldine pasta komt oorspronkelijk uit de Abruzzen.
…Mafaldine Pasta Bestellen (Delicious) >

Paccheri PastasoortenPaccheri

Vorm: buisvormige, vrij grote pasta
Herkomst: Abruzzen
Paccherie is een buisvormige vrij grote pasta die afkomstig is uit de Abruzzen in Italië. Deze pasta wordt vooral gegeten met ragù van gestoofd vlees en tomaten.
…Paccheri Pasta Bestellen (Delicious) >

Pappardelle

Vorm: platte brede vrij dunne lintpasta
Pappardelle is de brede vorm van tagiatelle en heeft in verse vorm een breedte van tussen de twee en drie centimeter. Wel is pappardelle iets dunner dan de andere lintpasta.

Penne

Vorm: buisje dat schuin is afgesneden
Penne pasta zijn buisjes die zijn afgesneden in een hoek van 30 tot 45 graden. Ze kunnen in twee vormen voorkomen, penne rigata = geribbelde penne en penne lisce = gladde penneHet woord penne is afkomstig van het Latijnse woord penne dat veer betekent.

Ravioli

Vorm: twee pastalaagjes met een vulling ertussen
Ravioli is gevulde pasta. Meestal wordt ravioli gemaakt van twee pastalaagjes waartussen vulling is aangebracht en op elkaar zijn “geplakt.” De vorm van ravioli kan vierkant, rond of halfrond zijn. Ravioli stamt waarschijnlijk van het uit Genua afkomstige woord rabioli dat restjes betekent.

Rigatoni

Vorm: geribbeld buisje dat recht is afgesneden
Rigatoni is een grote versie van penne rigata, maar dan recht afgesneden. Rigatoni is afkomstig van het woord rigati dat getand of geribbeld betelend.

Spaghetti

Vorm: ronde lange pastaslierten
Gerechten: Spaghetti carbonara, Spaghetti vongole
Spaghetti is één van de bekendste Italiaanse pastasoorten. Het woord spaghetti stamt af van het Italiaanse spaghetto dat bindgaren betekent.

Strozzapreti

Vorm: vrij dikke holle schelpenpasta
Strozzapreti is vrij dikke holle schelpenpasta gemaakt van grofgemalen semolina (durumtarwe). De kleine variant van strozzapreti is cavatelli.

Tagliatelle

Vorm: platte dikke lintpasta
Herkomst: Emilia-Romagna, Marche
Gerecht: Tagliatelle Bolognese
Tagiatelle is past in de vorm van een vrij dik lint met een breedte van 8 mm. (gedroogd 7 mm.). Letterlijk vertaald uit het Italiaans betekent fettucine kleine of smalle linten. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt in Nederland, is Tagliatelle Bolognese een beroemd gerecht en niet Spaghetti Bolognese. Inwoners van de stad Bologna zeggen dat het laatste gerecht niet bestaat.

Tortellini

Vorm: gevulde pasta ringetjes
Herkomst: Bologna, Modena, Emilia
Tortellini wordt gemaakt van ronde pastavelletjes die gevuld worden en gevormd worden in kleine navelvormige ringetjes. Tortelloni is de grote vorm van tortellini.

Vermicelli

Vorm: ronde lange pastaslierten
Vermicelli is in Italie een vorm van pastaslierten die iets dikker zijn dan spaghetti. Echter in Nederland is vermichelli vaak dunner en wordt vooral gebruikt in soep.

Bijpassende Informatie

Share