Verschil tussen Pepernoten en Kruidnoten?

Pepernoten-van-Rens-KroesWat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

In de Sinterklaastijd, en eigenlijk ook al ver daarvoor, zie je ze al weer met zakken vol liggen in de supermarkten: pepernoten! Of nou ja, pepernoten…. Eigenlijk zijn het vooral kruidnoten. De meeste mensen bedoelen kruidnoten als ze pepernoten zeggen. Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten is eigenlijk best groot. Zowel de smaak, vorm, als de structuur is anders.

Wat is een pepernoot? Peper zit er in ieder geval niet in!

Pepernoten doen sterk denken aan taai taai en zijn gemaakt van roggemeel. Er wordt doorgaans anijs in verwerkt en ook honing. En heel opvallend: er komt geen peper aan te pas! Een pepernoot is vaak vierkant, of in ieder geval hoekig van vorm. De traditionele pepernoten bevatten minder verzadigde vetten, maar als je kijkt naar de calorieën, maakt het weinig verschil of je een pepernoot of kruidnoot eet.

Pepernoten volgens een recept van Amber AlbardaWat is een kruidnoot?

Het is eigenlijk heel grappig, het grootste deel van de ‘pepernoten’ dat in de supermarkten ligt, is eigenlijk kruidnoot. Maar wat is een kruidnoot nu eigenlijk? Een kruidnoot is een rond, hard en kruidig nootje wat smaakt naar speculaas, hoewel het ook met koekkruiden gemaakt kan worden. Dat verschil in smaak zullen de meeste mensen echter niet bemerken. Beiden zijn samenstellingen, en daarin kan wel wat verschillen. Kruiden die voor kunnen komen zijn bijvoorbeeld kaneel, kardemom, gember, nootmuskaat en witte peper. Daar waar de pepernoot gemaakt wordt van roggemeel, zit in de kruidnoot tarwe.

Kijk ook naar dit grappige filmpje over het verschil tussen pepernoten en kruitnoten

https://www.youtube.com/watch?v=94Yb9IAFhDQ

Recepten van kruidnoten en pepernoten, om zelf te maken

Als je zoekt naar recepten van pepernoten of kruidnoten, vind je vooral recepten voor kruidnoten. Ook als je zoekt op pepernoten zul je zien dat je vooral kruidnoten krijgt. Zoek je echt naar een recept voor pepernoten, kun je het beste zoeken naar bijvoorbeeld ouderwetse pepernoten, of traditionele pepernoten. Naast de gewone recepten met ingrediënten als suiker en tarwe, zijn er ook steeds meer gezondere versies van vooral kruidnoten te vinden!

Gerelateerde Informatie:
> Pepernoten van Rens Kroes
> Pepernoten van Amber Albarda
> Glutenvrije pepernoten bakken
> Suikervrije pepernoten bakken


 

Trefwoorden: Pepernoten en Kruidnoten Verschil | Ingrediënten | Recepten | Uitleg | Verschillen