Vata, Kapha en Pitta bij Ayurvedisch Koken

Vata, Kapha en Pitta bij Ayurvedisch Koken. Wat is de betekenis van de begrippen?

Een van de dingen die ik zo mooi vind aan de Ayurveda, is dat ze uit gaan van verschillende type mensen, die verschillende behoeften hebben qua voeding. Wat mij betreft volkomen logisch dat niet iedereen hetzelfde reageert op dingen en dus ook niet op voeding. Lies Ameeuw vertelt in haar boek over de drie belangrijkste type mensen die worden onderscheiden in de Ayurveda: Kapha, Vata en Pitta. Deze indeling is gebaseerd op de zogenaamde dosha dat een begrip is die wordt gebruikt om een beweging of activiteiten aan te duiden. Ze zeggen iets over de aard, constitutie en bouw van de mens en hoe hun spijsvertering werkt. Heel kort kun je hieronder lezen wat ik er van heb opgepikt en hoe de begrippen Vata, Kapha en Pitta bij Ayurvedisch koken worden gebruikt en toegepast.

Vata mensen

Vata mensen zijn licht gebouwd, niet al te gespierd en hebben weinig lichaamsbeharing. Doorgaans zijn ze niet erg vruchtbaar. Van nature hebben ze niet al te veel uithoudingsvermogen en als je naar hun aard kijkt, zijn ze veranderlijk in emoties, nieuwsgierig en houden van communicatie en reizen. Ze eten vaak de hele dag door kleine hapjes omdat ze eigenlijk zelden veel trek hebben

Pitta mensen

Pitta mensen hebben een gemiddelde lichaamsbouw, niet dik en wel in bezit van goede spieren. Wanneer ze hun energie goed richten, zijn het sterke mensen. Ze nemen graag de leiding en zijn passioneel in voelen en denken. Pitta’s hebben de sterkste spijsvertering van de drie dosha’s, hebben altijd grote honger en voelen heel goed wanneer hun maag vertelt dat het tijd is om te eten. Ook drinken ze meer dan de Vata’s en Kapha’s.

Kapha mensen

Kapha mensen zijn het sterkst gebouwd, met stevige botstructuur en houden hun hele leven een zachte babyhuid. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen en een goede weerstand. In tegenstelling tot Vata’s, zijn Kapha’s goed vruchtbaar. Ze hebben wel de traagste spijsvertering. Je ziet ze dan vaak weinig eten en ze kunnen ook prima een maaltijd overslaan. Ze zijn dol op zoetigheid.

Meestal is een mens een combinatie van twee Dosha’s

Zo heb je een klein beetje een idee wat de dosha’s Vata, Pitta en Kapha inhouden. De meeste mensen zijn een combinatie van twee dosha’s. De Ayurveda gaat uit van hoe je geboorteconstitutie is en hoe je voeding daarop aansluit. Vertoon je eetgedrag wat niet bij je geboorte constitutie hoort, dan klopt er iets niet. Voeding is dan een manier om evenwicht helpen te herstellen.

Ayurveda Kookboek van Lies Ameeuw

Lies Ameeuw biedt talloze recepten die aansluiten bij een Ayurvedische Lies Ameeuw - Ayurveda Kookboekmanier van leven De voedzame granenpap is een van de Ayurvedische recepten, ideaal voor Vata’s en Pitta’s!

Titel kookboek: Ayurveda Kookboek
Schrijfster: Lies Ameeuw
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Prijs: € 24,99
…uitgebreide informatie >

Gerelateerde Informatie