Is wijn gezond? Waarom is wijn goed voor je? Antwoorden en Advies

Is wijn gezond? Waarom is wijn goed voor je? Antwoorden en advies

Is wijn gezond? Dat vroeg ik me nu vanmorgen af. Welke eigenschappen heeft wijn die goed voor je zijn? Natuurlijk is wijn vooral lekker. Is wijn gezondIk associeer het vooral met lekker eten, een gezellige avond met goed gezelschap en simpelweg genieten.  En  ik heb ook de ervaring dat veel  wijn niet zo goed voor je is. Maar dat terzijde. Terug naar de vraag: Is wijn gezond? Is het eigenlijk wel goed voor je? En ik vroeg me af er nog verschil is in rode en witte wijn. Dus ging ik op zoek. Hieronder mijn bevindingen, zodat je voortaan weet of je niet alleen voor de gezelligheid, maar ook voor je gezondheid een lekker glaasje wijn kunt nemen!

Welke stoffen in rode en witte wijn zijn gezond?

Op zoek naar het antwoord op deze vraag ging ik spitten naar informatie: welke stoffen zitten er nu in wijn die gezond voor je zijn? Al surfend op het internet en lezend in literatuur over voeding, werd het me niet echt duidelijk. De artikelen spreken elkaar letterlijk tegen. De een zegt dat in wijn gezonde stoffen zitten, de ander beweert dat wijn eigenlijk alleen maar nadelen heeft. De gezonde stoffen die wijn zou bevatten, zijn onder andere:

  • OPC (Oligomere Proanthocyandines): een sterke radicaalvanger, werkt als ontstekingsremmer. Bevordert wondgenezing van huid en slijmvliezen. OPC komt in zowel witte als rode wijn voor
  • Resveratol: zit vooral in rode wijn. Werkt tegen kanker, beschermt tegen infecties en beschermt het hart, remt het verouderingsproces en gaat obesitas tegen.
  • Antioxidanten: zouden beschermen tegen hart en vaatziekten
  • Tannine: goed voor de weerstand. Tannine zit in de schillen en steeltjes van druiven.
  • En last but not least: druiven! Druiven bevatten gezonde stoffen, zogenaamde fytochemicaliën.

Wie onderzoekt er of rode en witte wijn gezond is?

Wie doet er onderzoek naar wijn? Of nog belangrijker: wie financiert dat onderzoek? Op zich een interessante vraag. Want dat geeft een beeld in wiens belang het onderzoek gedaan wordt. Wat ik vooral lees, is dat onderzoeken met name gefinancierd worden door de alcoholindustrie, aangezien de overheid daar nauwelijks geld meer aan uit geeft. En dat geeft op zijn minst te denken. De alcohol industrie is er immers bij gebaat, dat wij lekker blijven drinken. Vandaar ook dat die lijstjes met gezondheidsvoordelen van (rode) wijn steeds vaker te pas en te onpas opduiken. Maar, wat (b)lijkt? Die stoffen zitten in zulke kleine hoeveelheden in de wijn, dat je er dagelijks líters van zou moeten drinken om te profiteren van de positieve effecten er van. Tja. Ik geloof dat iedereen dan wel begrijpt dat dat niet zo best is.

Conclusie kloppen de voordelen voor de gezondheid van wijn nu wel of niet?

Mijn conclusie of de gezondheidsvoordelen die aan wijn worden toegeschreven, ook echt kloppen, is dat je kunt lezen wat je wil lezen. Wil je lezen dat het drinken van wijn ongezond is? Daar zijn artikelen met onderbouwing over te vinden. Wil je lezen dat een matige consumptie van wijn gezond is? Ook daarvoor kun je genoeg artikelen vinden, ondersteund door wetenschappelijk bewijs. Mijn eigen mening? Ik geloof dat je wijn niet moet drinken vanwege de gezondheidsvoordelen. Ik denk dat je een glaasje wijn moet nemen omdat je het lekker vindt, omdat je er blij van wordt, omdat je er van geniet. Ontspanning en vreugde hebben immers een positief effect op je gezondheid. Als je gezonde voedingsstoffen aan jezelf wilt toevoegen door eten en drinken, kun je beter naar andere voedingsmiddelen grijpen!

Meer Informatie over Rode Wijn en Gezondheid

  • Tros Radar heeft in een TV-uitzending aandacht besteed aan de vraag of rode wijn gezond is.