Terrine

Wat is een terrine?

Van oorsprong is een terrine een geglazuurde schaal met een goed sluitende deksel die gebruikt wordt om eten in te serveren. De deksel zorgt ervoor dat de inhoud goed warm blijft Terrineen tijdens het vervoer vanuit de keuken niet afkoelt en ook op tafel redelijk op temperatuur blijft. Soms heeft de deksel een inkeping zodat een opscheplepel in kan worden geplaatst. Een terrine is meestal gemaakt van aardewerk. Hierin ligt ook de oorsprong van de naam. Deze verwijst naar het Franse woord “terre” dat aarde betekent.

Waarvoor wordt een terrine gebruikt?

De klassieke terrine is vaak het pronkstuk van een rijk gedecoreerd servies en kenmerkt zich door de barokke vorm en decoratiewerk. Er zijn ook zeer functionele terrines die vaak een rechthoekige vorm hebben. Naast geglazuurd aardewerk en porselein, zijn ook geëmailleerd gietijzer en aluminium materialen die soms gebruikt worden voor een terrine. De soepterrine die speciaal bedoeld is voor het serveren van soep, saus of stoofschotel, is waarschijnlijk het bekendste voorbeeld.


Terrine is ook een gerecht uit de Franse Keuken

Een gerecht dat in een terrine bereid wordt, krijgt soms ook de naam “terrine.” Le Creuset TerrineDit zijn vaak paté-achtige gerechten die bestaan uit meerdere lagen en die aangedrukt worden. Het begrip wordt trouwens algemeen gebruikt voor dit soort gerechten, ook als ze er niet in gemaakt zijn.


Aanbiedingen en voorbeelden

Terrine van Le CreusetLe Creuset Terrine

Afmetingen: L31,7 x V12,5 x H9,5 cm.
Merk: Le Creuset
…meer informatie en aanbieding >


 

Gerelateerde Informatie

> Begrippen bij Eten en Drinken – Overzicht


Trefwoorden: Terrine | Aanbiedingen | Betekenis | Gebruik | Gerechten | Herkomst | Uitleg | Voorbeelden