Mayonaise – Informatie en Ingrediënten

Snacken zonder mayonaise is voor de meeste Nederlanders en Belgen vrijwel ondenkbaar. In Nederland is mayonaise een door de warenwet beschermd voedingsproduct.

Wat is mayonaise voor saus?
Van oorsprong is mayonaise een witte koude saus die gemaakt wordt op basis van olie en water waarbij eigeel als zogenaamde emulgator functioneert. MayonaiseMayonaise wordt op smaak gebracht  met mosterd en azijn of citroensap. Afhankelijk van het land waar je de mayonaise koopt kan de hoeveelheid mosterd of andere ingrediënten verschillen. In Nederland is de mayonaise over het algemeen wat zoeter dan in België en Frankrijk. In Nederland is mayonaise een door de warenwet beschermd product. De officiële omschrijving in de warenwet is als volgt:; “De aanduiding mayonaise mag uitsluitend worden gebezigd voor een eetwaar bestaande uit een emulsie van het type olie in water, die ten minste 70% vet en ten minste 5% eigeel bevat.”

Ingrediënten van Mayonaise
In ieder geval zitten er in mayonaise water, olie en eidooiers. De eidooier is bedoeld om de zogenaamde emulsie tussen water en olie tot stand te brengen. Hieraan worden azijn of citroensap en mosterd toegevoegd om de mayonaise op smaak te brengen, vaak nog aangevuld met andere smaakmakers.

Biologische Mayonaise
Steeds vaker zie je ook biologische mayonaise in het schap van de supermarkt staan. Biologische mayonaise moet voor minimaal 95 % uit biologische ingrediënten bestaan. Dat wat niet biologisch is, mag alleen worden toegevoegd als deze ingrediënten onvoldoende biologisch beschikbaar zijn. Er bestaat een lijst waarop alle ingrediënten staan die onvoldoende biologisch beschikbaar zijn. Deze wordt regelmatig bijgewerkt. Zodra een ingrediënt wel voldoende biologisch beschikbaar is, verdwijnt hij van de lijst en mag dan alleen nog maar worden toegevoegd aan een biologisch product als het ook daadwerkelijk biologisch geproduceerd is.