Nederlandse Koks en Topchefs

Nederlandse koks en topchefs restaurants, Michelin sterren, kookboeken en informatie. In de afgelopen decennia heeft Nederland in tegenstelling tot de jaren ervoor een aantal vooraanstaande, succesvolle en beroemde koks voortgebracht. Een aantal van deze topchefs hebben het zelfs tot wereldfaam gebracht en zijn buiten de landsgrenzen bekend geworden.

Nederlandse Koks en Topchefs Restaurants en Kookboeken

Op deze pagina vind je een overzicht met Nederlandse koks en topchefs waarin biografische informatie, het restaurant, het aantal Michelin sterren, de door de Nederlandse koks en topchefs geschreven kookboeken en andere wetenswaardigheden zijn opgenomen.


advertentie





Nederlandse Michelin Sterrenrestaurants 2020

In 2020 hebben in totaal 111 restaurants in Nederland een of meerdere Michelin sterren. Op de pagina Nederlandse Michelin Sterrenrestaurants 2020, kun je alle informatie vinden waaronder de chef-koks met sterren.

Nederlandse Koks en Topchefs Biografische Informatie Restaurants en Kookboeken

Hieronder vind je het overzicht van Nederlandse koks en topchefs, alfabetisch ingedeeld op naam van de betreffende kok.

Ron Blaauw 

  • Geboren op: 7 september 1967
  • Geboorteplaats: Hoorn, Noord-Holland, Nederland
  • Restaurants, De Kersentuin, Ron Blaauw, Blaauw On Fifth, Ron Gastrobar, The Fat Dog,  Rons Gastobar Oriental
  • Ron Blaauw is een van de meest succesvolle koks van Nederland. Van 2011 tot 2013 was hij chefkok van zijn eigen restaurant Ron Blaauw dat twee Michelinsterren had. Dit restaurant is inmiddels door gesloten. Daarna heeft hij meerdere restaurants geopend waar de kwaliteit van het eten uitstekend is maar waar niet gestreefd wordt naar het behalen van Michelinsterren.
  • …Ron Blaauw Kookboeken (nieuw en 2e hands) >

Herman den Blijker Kookboeken VleesHerman den Blijker 

  • Geboortedatum: 21 oktober 1958
  • Geboorteplaats: Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland
  • Restaurants: Groot Paardenburg, Herrie en Las Palmas
  • Michelin sterren: geen
  • Herman den Blijker is vooral bekend als presentator van diverse tv-programma’s waarin aandacht wordt besteed aan het verbeteren van restaurants. Alhoewel Herman den Blijker wel als kok begonnen is, is hij tegenwoordig vooral bekend als tv-presentator, kookboekenschrijver en horeca-ondernemer
  • …Herman den Blijker Kookboeken Overzicht en Informatie >

Jonnie Boer

  • Geboren op 9 oktober 1965
  • Geboorteplaats: Giethoorn, Overijssel, Nederland
  • Restaurant: De Librije, Zwolle, Nederland
  • Michelin sterren: 3
  • Jonnie Boer is een van de weinige Nederlandse koks die 3 Michelin sterren heeft ontvangen. Zijn restaurant De Librije in Zwolle heeft in 2004 3 sterren gekregen.
  • …Jonnie Boer Kookboeken Overzicht en Informatie >

Jacob-Jan Boerma

  • Geboortedatum: april 1972
  • Geboorteplaats: Höchst, Oostenrijk
  • Restaurant: De Leest, Vaassen, Nederland
  • Michelin sterren: 3
  • Jacob-Jan Boersma is de chef-kok van het restaurant De Leest in Vaassen dat in 2014 voor het eerst drie sterren van Michelin kreeg toegewezen. Samen met fotografe en ex-nieuwslezeres Sacha de Boer publiceert hij ook kookboeken.
  • …Jacob-Jan Boersma Kookboeken Overzicht en Informatie >

Yvette van Boven KookboekenYvette van Boven ♀

  • Geboortedatum: 29 november 1968
  • Geboorteplaats: Dún Laoghaire, Ierland
  • Restaurant: Aan de Amstel
  • Yvette van Boven is vooral populair geworden als tv-kok met het VPRO programma Koken met Van Boven (2015). Hiervoor was zij al met haar neef in 2006 het restaurant Aan de Amstel gestart. Haar eerste kookboek Home Made uit 2010 was succesvol waarna er meerdere kookboeken zouden volgen.
  • …Yvette van Boven Kookboeken Overzicht >

Joop Braakhekke 

  • Volledige naam: Johannes Franciscus Braakhekke
  • Geboortedatum: 11 april 1941
  • Geboorteplaats: Apeldoorn, Gelderland
  • Overleden: 8 december 2016
  • Sterfplaats: Amsterdam
  • Leeftijd: 75 jaar
  • Doodsoorzaak: alvleesklierkanker
  • Restaurant: Le Garage, Amsterdam
  • Michelin sterren: geen
  • Joop Braakhekke was de eerste celebrity kok van Nederland. Zijn restaurant Le Garage werd populair bij bekende Nederlanders. En Joop Braakhekke, die eigenlijk acteur wilde worden, was de eerste Nederlandse kok die landelijk bekend werd. Dit kwam vooral door zijn populaire tv-programma Kookgek dat vanaf 1993 vijf jaar lang op de Nederlandse televisie werd uitgezonden. Joop Braakhekke, de Nederlandse TV-kok en restauranteigenaar is op 8 december 2016 overleden in Amsterdam aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Joop Braakhekke is vooral bekend geworden van zijn populaire tv-programma Kookgek dat hij vijf jaar presenteerde vanaf 1993. Naast tv-kok en schrijver van een aantal kookboeken, was hij ook eigenaar van het bekende Amsterdamse restaurant Le Garage. Joop Braakhekke die op 11 april 1941 in Apeldoorn werd geboren, overleed op 75 jarige leeftijd.
  • …Joop Braakhekke Kookboeken (nieuw en 2e hands) >

Gerard Fagel 

  • Volledige naam: Gerard Anthonius Maria Fagel
  • Geboortedatum: 11 juni 1946
  • Geboorteplaats: Bosch en Duin, Utrecht
  • Sterfdatum: 9 juni 1989
  • Doodsoorzaak: vermoord tijdens een inbraak
  • Restaurant: De Hoefslag
  • Michelin sterren: 2 (1981-1986)
  • Gerard Fagel was één van de eerste Nederlandse koks met een Michelinster. Samen met zijn broer Martin Fagel introduceerde hij de Franse keuken in Nederland in her restaurant De Hoefslag in Bosch en Duin.  In 1989 werd Gerard Fagel vermoord bij een inbraak. De daders werd gepakt 1991 en bekenden de moord. Martin Fagel verkocht het restaurant kort na de dood van zijn broer en verhuisde naar Frankrijk.

Nederlandse Koks en Topchefs Sergio HermanSergio Herman 

  • Geboortedatum: 5 mei 1970
  • Geboorteplaats: Oostburg, Zeeland
  • Michelin sterren: 3 (2006-2013)
  • De Zeeuwse topchef Sergio Herman was van 1990 tot 2013 zeer succesvol met zijn restaurant Oud Sluis in het Zeeuwse plaatsje Sluis. Van 2006 tot de sluiting op 22 december 2013 behoorde het restaurant tot de beste van Europa. Op 25 maart 2014 opende Sergio Herman samen met Nick Bril een nieuw restaurant in Antwerpen onder de naam The Jane.
  • …Sergio Herman Kookboeken Overzicht en Informatie >

Restaurants van Sergio Herman

  • Oud-Sluis
    Plaats: Sluis, Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland, Nederland
    Gesloten op: 22 december 2013
    Maximale aantal Michelin-Sterren: 3
  • The Jane
    Plaats: Antwerpen, Belgie
    Geopend: 25 maart 2014
  • Frites Atelier
    Plaatsen: Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Utrecht
    Geopend: 2016

Nederlandse Koks en Topchefs Julius JaspersJulius Jaspers 

  • Geboren op: 14 augustus 1962
  • Geboorteplaats: Ouderkerk aan de Amstel, Noord-Holland
  • Julius Jaspers is bekend als tv-kok waarin hij vooral actief als presentator van verschillende kookcompetities. Daarnaast is hij de schrijver van een aantal succesvolle kookboeken.
  • …Julius Jaspers Kookboeken (nieuw en 2e hands) >

Julius Jaspers Nieuwe Kookboeken

Julius Jaspers Het Ultieme Hamburgerboek Recensie Hamburger KookboekHet Ultieme Hamburgerboek
  • Schrijver: Julius Jaspers (Nederland)
  • Soort kookboek: Hamburger kookboek, hamburger recepten
  • Uitgever: Carrera Culinair
  • Verschenen: 15 mei 2017
  • Omvang: 256 pagina’s (met afbeeldingen)
  • Uitgave: Gebonden Kookboek
  • Prijs: € 25,00
  • Inhoud kookboek: Nog nooit heb je zoveel over hamburgers kunnen lezen als in Het ultieme hamburgerboek van chef-kok en restaurateur Julius Jaspers. Hij vertelt je de historie van het populaire broodje en leert je de ultieme hamburger te maken, met alle mogelijke bereidingen en ingrediënten. Door de recepten voor de bun, de patty, de topping en de saus te combineren, creëer je je eigen ultieme hamburger. Je kunt er zelfs meer dan 1.500.000 ver- schillende hamburgers mee maken. Reken maar uit: 18 buns x 51 patties x 40 toppings x 42 sauzen 1.542.240. Van rund, kalf, varken en lam tot vis, schaaldieren en vegetarisch. Om je op weg te helpen heeft Julius 38 burgers volledig uitgewerkt en 14 bevriende chef-koks gevraagd naar hun ultieme burger.
  • …Meer Informatie en Bestellen >

Robert Kranenborg 

  • Geboortedatum: 12 oktober 1950
  • Geboorteplaats: Amersfoort, Utrecht
  • Restaurant: La Rive, Amsterdam (1992-2000)
  • Michelin sterren: 2 (1997-2000)
  • Doorbraak van Robert Kranenborg als topchef kwam toen het chef-kok werd van restaurant La Rive in Amsterdam.  Hij was dit van 1997 tot 2000 en zorgde er mede voor dat het restaurant twee sterren kreeg in de Michelingids. Tegenwoordig is Robert Kraneborg vooral actief als televisiekok en tv-presentator.
  • …Robert Kranenborg Kookboeken (nieuw en 2e hands) >

Niven Kunz 

  • Geboren:
  • Geboorteplaats:
  • Restaurant: Niven, Rijswijk
  • Michelinsterren: 1
  • Niven Kunz is een sterrenchef die sinds 2006 een Michelingster heeft. Van 2006 tot 2009 voor restaurant ’t Raethuys in Wateringen en van 2010 tot heden voor restaurant Niven in Rijswijk (Zuid-Holland). Niven Kunz is gespecialiseerd in gerechten met groente.

Niven Kunz Kookboeken Recensie en Informatie

Niven Kunz Groente Kookboek RecensieGroente

Recepten voor thuis van Nederlands beste groentechef

  • Schrijver: Niven Kunz
  • Soort kookboek: groente kookboek
  • Recensie: Theo Jordaan
  • Waardering: +++++ (zeer goed)

Groente is het tweede kookboek van de Nederlandse topchef Niven Kunz. Zijn specialiteit is het bedenken en maken van bijzondere groentegerechten. En het kookboek Groente, recepten voor thuis van Nederlands beste groentechef is een goede weergave van zijn creativiteit en kookkunst. Het kookboek staat boordevol met groenterecepten die, in de meeste gevallen, prima thuis te bereiden zijn, ook voor de wat mindere goden in de keuken…lees verder >

Niven Kunz Kookboeken

Erik van Loo KookboekenErik van Loo 

  • Geboortedatum: 12 maart 1964
  • Geboorteplaats: Heerlen, Limburg
  • Restaurant: Parkheuvel
  • Michelinsterren: 2
  • Erik van Loo is de chefkok en eigenaar van het restaurant Parkheuvel in Rotterdam dat hij in 2006 overnam van de vorige eigenaar en topchef Cees Helder. Ook heeft Erik van Loo een aantal succesvolle kookboeken geschreven.
  • …Erik van Loo Kookboeken (nieuw en 2e hands) >

Pierre Wind 

  • Geboren: Petrus Marinus Maria Wind
  • Geboorteplaats: Den Haag, Zuid-Holland
  • Pierre Wind is vooral bekend als de opvallende en actief tv-kok die zeer bijzondere gerechten maakt. Daarnaast zet hij zich in voor projecten die met gezond eten voor kinderen te maken hebben. Okk heeft Pierre Wind een aantal kookboeken, waaronder ook speciaal voor kinderen, geschreven.
  • …Pierre Wind Kookboeken (nieuwe en 2e hands) >

Meer bekende Nederlandse Chef-koks

  • Soenil Bahadoer
    De Lindehof (Nuenen) 2 Michelin-sterren
  • Syrco Bakker
    Pure C (Cadzand) 2 Michelin-sterren
  • Jannis Brevet
    Inter Scaldes (Kruiningen) 3 Michelin-sterren
  • Jarno Eggen
    De Groene Lantaarn (Staphorst) 2 Michelin-sterren
  • Michel van der Kroft 
    ’t Nonnetje (Harderwijk) 2 Michelin-sterren
  • Dick Middelweerd
    De Treeswijkhoeve (Waalre) 2 Michelin-sterren
  • Fred Mustert
    Fred (Rotterdam) 3 Michelin-sterren
  • Peter Postma
    Kaatje bij de Sluis (Blokzijl) 1 Michelin-ster
  • Moshik Roth 
    &moshik (Amsterdam) 2 Michelin-sterren
  • Sidney Schutte
    Spectrum (Amsterdam) 2 Michelin-sterren
  • Jan Sobecki
    Tribeca (Heeze) 2 Michelin-sterren
  • Stefan van Sprang
    Aan de Poel (Amstelveen) 2 Michelin-sterren
  • Edwin Vinke
    De Kromme Watergang (Hoofdplaat) 2 Michelin-sterren

Bijpassende Informatie